14 Ocak 2016 Perşembe

EKMEĞiN TARiHCESi (ilk insanin ilk ekmeği)

EKMEĞiN TARiHCESi 

(ilk insanin ilk ekmeği)


Araştırdığım tüm kaynaklara hatta insanın ekonomi politik tarihlerini araştıran kaynakların tamamına sadık kalarak çok kısa özetleyebilirim ki insanla birlikte ekmek de vardı.
insan var oldu olalı et ile birlikte tohum da tüketmeye başlamıştır. 
Magara insanı için tohum etten daha değerli idi.
Av hayvanı boldu et kolaydı.ama tohum daha fazla işçilik istiyordu.
Etin yanında tohum tüketiminin proteinle karbonhidratın birlikte alınımının muhteşem zevkini o zamanda kesfetmislerdi.
Küçük bebekleri için tohumlari ezip sulandırarak yedirme ihtiyacı duydular.
Bir kenarda unuttukları sulu tohum ezmesinin dışarıdan aldığı bakteriler sayesinde mayalandığını gözenekler oluşup kabardıgını gördüler her zaman yaptıkları gibi onuda kızgın yatay taşların üzerinde pişirdiklerinde ilk ekmeği ve lezzetini kesfetmiş oldular.
insan tarım'ı kesfettikten sonrada artık ekmek insanın vazgeçilmezi oldu.
Bir çok arastırmacı ve bilim adamlarının antrepoloojik ve arkeoljik araştırmlarında ekmeğin tarihi ile ilgili 8-10 bin yıl öncesine ait bulgular oldugu bilinse de ben bu şekilde daha eski tarihlere dayandığı düsüncesindeyim. sadece şimdilik bulgu olmayabilir ancak bazı araştırmacılara göre de magara devri insanlarının tohum kullandığına ilişkin bulgular vardır.Ama bu kullanım mayasız ekmek şeklinde de olabilir.
insan ekmeği keşfettikten sonra ekmek ilkel toplum ekonomisinde en büyük değer oldu.
Henüz para metal keşfedilmediği dönemde küçük kolonilerde bir ekmeğin karsılıgında bir avcı takas etmek için on katı agırlıgında et hayvanı yada on tavşan ödemek zorundaydı veya bir terzi bir ekmek karşılıgında bir deri kıyafet ödüyordu.kölelere çalıştığı emeğin karşılığı yaptığı iş kadar dilim dilim ekmek olarak veriliyordu

4000 YIL ÖNCE 18 EKMEĞE BİR EV 4 EKMEGE BiR KÖLE

Gazi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü'nde araştırma görevlisi olan Gürkan GÖKÇEK'in Kültepe-Kaniş'ten çıkarılan tabletler üzerinde yaptığı araştırmalar oldukça ilginç bilgileri ortaya çıkarmis.
Asurlular'ın gümüşe büyük önem verdiklerini ve fiyatları gümüş üzerinden belirlediklerini ifade eden GÖKÇEK, o dönemlerde altının fiyatlandırmada çok nadir olarak kullanıldığının belirlendiğini söylüyor. Kültepe-Kaniş kazılarında çıkan tabletlerde, 4 bin yıl öncesine ait köle, hayvan, gayrımenkul, kumaş, maden, içecek ve yiyecek ile ilgili bazı fiyatlar bulduklarını belirten Gökçek'in yaptığı araştırmalara göre gayrimenkuller, diğer nesnelere göre daha ucuz fiyatlarla satılıyormuş.

Anadolu'daki Asur Ticaret Kolonilerinde, 1-1.5 segel gümüşe (1 segel; 8 gram) bir adet ekmek alınırken, ev fiyatları 18-668, tarla fiyatları, 60-180 segel gümüş arasında değişiyormuş. Buna göre bundan 4000 yıl önce dört ekmeğe bir köle, 18 ekmeğe bir ev satın alınabiliyormuş. 

Şimdilik ekmek  konusunda en eski bulgular eski mısırda ve mezopatamyadır.ilk başlarda pişirmek için,iyice kızdırılmış yassı taşlar kullanılıyor.kiremit ve tuğla keşfinden sonrada fırınlarda pişirmeye başlamışlardı.

Eski devirlerde insanlar diğer yiyeceklerini herhangi bir işleme tabi tutmadan tüketmekteydi. 
Bunun tek istisnası belki de buğday ve undan üretilen ekmekti. 
Yapılan araştırmalardan anlaşıldığına göre M.Ö. 4000 yıllarında Babiller fırınlarda ekmek pişirmeyi biliyorlardı. Yine M.Ö. 4300 eski mısırda  değirmencilik ve fırıncılık sanatının neredeysse bir sektör oldugu,yapılan kazılardan anlaşılmıştır.

EKMEGiN TARiHCESi 

(ilk insanin ilk ekmegi)


Arastirtigim tüm kaynaklara hatta insanin ekonoomi politik tarihlerini arastiran kaynaklar, marksin kapitalleri dahil olmak üzere tamamina sadik kalmak üzere çok kisa özetleyebilirim ki insanla birlikte ekmek de vardi.
insan var oldu olali et ile birlikte tohum da tüketmeye baslamistir. 
Magara insani için tohum etden daha degerli idi.
Av hayvani boldu et kolaydi.ama tohum daha fazla iscilik istiyordu.
Etin yaninda tohum tüketiminin proteinle karbonhidratin birlikte aliniminin muhtesem zevkini o zamanda kesfetmislerdi.
küçük bebekleri için tohumlari ezip sulandirarak yedirme ihtiyaci duydular.
Bir kenarda unuttuklari sulu tohum ezmesinin disaridan aldigi bakteriler sayesinde mayalandigini gözenekler olusup kabardigini gördüler her zaman yaptiklari gibi onuda kizgin yatay taslarin üzerinde pisirdiklerinde ilk ekmegi ve lezzetini kesfetmis oldular.
Bir çok arastirmaci ve bilim adamlarinin antrepoloojik ve arkeoljik arastirmlarinda ekmegin tarihi ile ilgili 8-10 bin yil öncesine ait bulgular oldugu bilinsede ben bu sekilde daha eski tarihlere dayandigi düsüncesindeyim. sadece simdilik bulgu olmayabilir ancak bazi arastirmacilara göre de magara devri insanlarinin tohum kullandigina iliskin bulgular vardir.Ama bu kullanim mayasiz ekmek seklinde olabilir.
insan ekmegi kesfettikten sonra ekmek ilkel toplum ekonomisinde en büyük deger oldu.
Henuz para metal kesfedilmedigi dönemde kücük kolonilerde bir ekmegin karsiliginda bir avci takas etmek için on kati agirliginda et hayvani yada on tavsan ödemek zorundaydi veya bir terzi bir ekmek karsiliginda bir deri kiyafet ödüyordu.kölelere çalistigiemegin karsiligii yaptigi is kadar dilim dilim ekmek olarak veriliyordu;

4000 YIL ÖNCE 18 EKMEĞE BİR EV 4 EKMEGE BiR KÖLE

Gazi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü'nde araştırma görevlisi olan Gürkan GÖKÇEK'in Kültepe-Kaniş'ten çıkarılan tabletler üzerinde yaptığı araştırmalar oldukça ilginç bilgileri ortaya çıkarmis.
Asurlular'ın gümüşe büyük önem verdiklerini ve fiyatları gümüş üzerinden belirlediklerini ifade eden GÖKÇEK, o dönemlerde altının fiyatlandırmada çok nadir olarak kullanıldığının belirlendiğini söylüyor. Kültepe-Kaniş kazılarında çıkan tabletlerde, 4 bin yıl öncesine ait köle, hayvan, gayrımenkul, kumaş, maden, içecek ve yiyecek ile ilgili bazı fiyatlar bulduklarını belirten Gökçek'in yaptığı araştırmalara göre gayrimenkuller, diğer nesnelere göre daha ucuz fiyatlarla satılıyormuş.

Anadolu'daki Asur Ticaret Kolonilerinde, 1-1.5 segel gümüşe (1 segel; 8 gram) bir adet ekmek alınırken, ev fiyatları 18-668, tarla fiyatları, 60-180 segel gümüş arasında değişiyormuş. Buna göre bundan 4000 yıl önce dört ekmeğe bir köle, 18 ekmeğe bir ev satın alınabiliyormuş. 

Simdilik ekmek  konusunda en eski bulgular eski misirda ve mezopatamyadir.ilk baslarda pisirmek için,iyice kızdırılmış yassı taşlar kullanılıyor.kiremit ve tugla kesfinden sonrada firinlarda pisirmeye baslamislardi.

Eski devirlerde insanlar diger yiyeceklerini herhangi bir işleme tabi tutmadan tüketmekteydi. 
Bunun tek istisnası belki de buğday ve undan üretilen ekmekti. 
Yapılan araştırmalardan anlaşıldığına göre M.Ö. 4000 yıllarında Babiller fırınlarda ekmek pişirmeyi biliyorlardı. Yine M.Ö. 4300 eski misirda  değirmencilik ve fırıncılık sanatının neredeysse bir sektör oldugu,yapılan kazılardan anlaşılmıştır.


EmoticonEmoticon

:)
:(
hihi
:-)
:D
=D
:-d
;(
;-(
@-)
:o
:>)
(o)
:p
:-?
(p)
:-s
8-)
:-t
:-b
b-(
(y)
x-)
(h)