19 Ocak 2016 Salı

AY YILDIZLI BAYRAGIMIZ BiZE KiMLERDEN KALDI

AY YILDIZLI BAYRAGIMIZ BiZE KiMLERDEN KALDI

Ay yıldızlı Bayrağımızın bize Binlerce yıl öncesinden Anadolu'da medeniyet kuran sırasıyla Frigyalılar Lidyalılar Romalılar ve bizanslılardan kaldıgını biliyor musunuz.?

Tarih kitaplarında Kosova savasında yerdeki kan gölüne ay ve yıldızın yansımasından esinlendigi ile ilgili bilgiler tamamen asılsızdır.

Ama bu hunların göktürklerin de ayyıldızı kullanmadığı anlamına gelmez.

İlk kullanımlar

Hilal ve yıldızı tarihin en eski medeniyetlerinden sümerlerde görüyoruz. "Hilal", "Ay Tanrısı"'nı (Sin) temsil etmektedir. Yıldız ise İştar veya Antik Roma mitolojisinde de bulunan Venüs'ü (afrodit)sembolize ediyor  Birçok akademik çalışmada Sümer toplumu içerisinde "Hilal ve Yıldız" üçlü sembolün bir parçası olarak tanımlanır. Bu da Sin'in Ay'ı, İştar'ın Yıldızı ve Şamaş'ın Güneş'idir.
Ay yildizi birlikte ilk olarak israilliler kullandi

Hilal ve yıldızı birlikte ilk olarak antik israil krallığı kullanmıştır yahudiler demiyorum çünkü o zaman ki israil oğullularin o tarihte şimdiki gibi yahudi oldukları mechul bu kullanım tarihi musanın doğum gününden önce olduğu zannedilmektedir.

 Burada MÖ 14. veya 13. yüzyılın sonlarında hüküm süren Moab veya Moabites tarafından kullanılmıştı.

Daha sonraları Mezopotamya medeniyetlerinde de sıkça kullanıldığı görülmektedir. Part kralları I. Mithridates (MÖ 147), II. Orodes (MÖ 58-38) ve IV. Phraates (MÖ 38-2) tarafından basılan paralarda bu semboller kullanılmıştır
Babil mitolojisinde Sin (zamanın babası ve Ay tanrısı), Şamaş (Güneş tanrısı ve yüce hakimi, yeryüzü ve cennetin yargıcı) ve İştar (yıldız tanrısı)'nı Babil kralının güçlerinin kaynakları olarak betimlemiştir.

Mezopotamya

Daha sonraları  antik Mezopotamya medeniyetlerinde de sıkça kullanıldığı görülmektedir. Part kralları I. Mithridates (MÖ 147), II. Orodes (MÖ 58-38) ve IV. Phraates (MÖ 38-2) tarafından basılan paralarda bu semboller kullanılmıştır

Ay ve Yıldız sembolleri Partlar tarafından kullanılmadan tam 2 millenium önce Mezopotamya devletleri ve Elam devleti tarafındanda kullanılmıştı Babil mitolojisinde Sin(zamanın babası ve Ay tanrısı), Şamaş (Güneş tanrısı ve yüce hakimi, yeryüzü ve cennetin yargıcı) ve İştar (yıldız tanrısı)'nı Babil kralının güçlerinin kaynakları olarak betimlemiştir.

Ay ve yıldız aynı zamanda Pontus Kralı VI. Mithridates'in bayrağının da sembolleridir.
Bu kraliyet amblemindeki "Ay" Zeus, Ahura mazda ve ay tanrıçasının soyundan geldiğine inanılan "Pharmacou" isimli Pers bir şahsı sembolize etmekteydi.
Ay ve Yıldız tanrı Mitra'nın da sembolüydü. 
Bosphor Krallığında MÖ 5. yüzyıl ile MS 1. yüzyıl arasında da hem VI. Mithridates'in soyundan gelen krallardan hem de Mitra tarısı kültüne olan inançtan dolayı bayrak ve krallık sembollerinde kullanılmıştır.


Bir Türk araştırmacının yaptığı bir çalışmada;

Pontus Krallığının kraliyet sembolu olan Ay ve yıldıza döneme ait sikkelerin üzerinde bulunması tartışma konusu olmuştur. 
Pek çok bilim adamı Pontus devletini Kraliyet amblemin "Ay ve Yıldız" olarak tespit etmişler. Kraliyet ailesi ait birçok mekân ve cisim üzeinde bu sembolün kullanılması Pontus devletinin ablemi olduğunu kesinleştirmiştir. 
Ancak bilim adamı Kleiner bunun İran kökenli bir tanrısal sembol olduğunu ve bu sebepten kullanıldığını düşünmektedir. 
Aynı zamanda Ay ve yıldızı Tanrı ve insan arasında ki ilişkiyi sembolize etmesi amacıyla kullanıldığını da düşünmektedir. 

Helenistik Çağ ve Roma İmparatorluğu

Geç Helenistik ve ilk Roma çağlarında hilal ve yıldız sembolü genellikle Byzantium sikklerinde görülen bir semboldü.
Örneğin 1. yüzyıl Byzantium paraları üzerinde Artemis başı yay ve okluğu Hilal ve yıldız motifleriyle beraber bulunmaktaydı. 
Ay ve yıldız sembollerinin dönemin inançlarında ki etksi II. Filip'in Byzantium'u yaptığı işgaller sırasında Ayın bulutlar arasında işgali yarıda bırakmaları ve İşgalden vaz geçmeleridir Bunun üzerine Byzantium'lular Artemis (veya Hecate) lampadephoros (ışık getiren) heykeli inşaa edebilmek için izin almışlardır. Bu hikâye I. Justinian döneminde yaşamış olan Miletli Hesychius'in çalışmalarından öğrenilmektedir. Bu hikâyeler sözlük yazarı Suidas ve Photius tarafından korunmuş, hikâyede Stephanos Byzantinos ve Eustathius tarafından yeniden anlatılmıştır.

 Bizanslılar 4. yüzyıl olaylarından sonra şehrin amblemi olarak "Ay ve Yıldız"'ı kabul etmelerine rağmen şehirin paralarında bu amblemin yer alması 1 yüzyıl sonra meydana gelmiştir. MÖ döneme ait Byzantium ve Kalkedon sikkelerinde Mitridates'in korumasında olduklarından Mitridates'in resmi ve Hilal-yıldız resmedilmektedir.

Geç Roma İmparatorluğu döneminde çeşitli yerel paralarda kullanılan semboller arasında en çok "Ay ve Yıldız" sembolleri kullanılmaktaydı. Fakat imparatorluğun her yerinde daha çok Roma sikkeleri kullanılmaktaydı

Ay ve yıldız sembolünün kullanımı sürpriz bir durum değildi. Hilal ve yıldızın genel diğer anlamı ise birleştirici olmasıydı. Panteondaki tanrılarla gök cisimlerini birleştiren bir özellik taşımaktaydı. Bunu da dışarıdaki vasallar ver yabanci devletlere karşı propaganda aracı olarak kullanılmaktaydı.

Orta Asya
Bugün kullanılan ay yıldıza benzeyen ve gökte gün ile ayın kavuşumunu temsil eden bir motif, MÖ 1. binyılda, proto-Türk olarak bilinen Chouların (MÖ 1028-281) baş bayrağında görülüyordu.
Gündüz ve gece, aralıksız devam eden parlaklığın simgesi olan astral motifler, o devirden beri daima proto-Türk, Türk ve akraba milletlerin simgeleri arasında yer almış ve astral tanrıların alameti olmalarının dışında, devlet başkanlarının ve önemli şahısların da alameti olmuşlardır.

Kırgızistan, Özbekistan ve Tacikistan'da yapılan kazılarda ortaya çıkarılan ve 576-600 yıllarına ait olduğu saptanan Göktürk paraları içinde üzerinde ayyıldız motifi bulunan para olması, ayyıldız simgesinin İslam öncesinde de Türk toplulukları tarafından kullanıldığı görüşünü ispatlamıştır.
Türklerde kültürel olarak etkileşimde bulundukları Sogdlar gibi bu sembolü kullanmaya başladılar. 
Ay ve yıldız Türkler arasında sık kullanılan bir sembol haline geldi.
Sonralarında görülen sikkelerden de anlasılacagı üzere bu bölgede yaşayan tüm medeniyetler roma bizans osmanlı ve en son Türkiye hala ayyıldızlı bayragı kullanmaktadır.
Ancak iki şeyi de belirtmeyi gerekli görüyorum bizimle birlikte hala azerbeycan pakistan gibi bir çok ülkelerin bayrağında ay ve yıldız figürü kullanılmaktadır.
ikincisi osmanlıdan önceki dünya medeniyetlerinde bir ülkenin birden fazla resmi bayrak sembolü olabiliyordu.
insan



Bizans ve Osmanlı İmparatorlukları


Solda Moğollar, Memlükler (sağda) Hums savaşında ki Moğol zaferi. Hilal ve yıldız Memlük bayrağında kullanılmaktadır.

Hilal ve yıldızlı bayrağı tutan OsmanlıSipahi savaşda, Józef Brandt


EmoticonEmoticon